Tutorial: Premature Clothes


Hello,

A few weeks ago there was a woman who suggested that we could make some premature stuff. She made a pattern for us and we sew the clothes. They needed a blanket (55cmx55cm) and girls and boys clothes. She asked me for putting them online so i made a little tutorial for her. Here you can follow the instructions to make one on your own.

IMG_3248


Hallo

Onlangs was er Lies, een dame die ons iets aanbood om te doen met onze overschotjes van katoen EN ineens een paar mensen zeer blij te maken. Ze kwam met een patroon voor kleertjes voor prematuurtjes af en dat deze hard nodig zijn. Ook dekentjes voor deze schatjes waren nodig. Ze heeft ons een patroon gegeven voor de kleertjes een meisjes en een jongensversie. Ik begon al meteen met het afdrukken van het patroon maar ik verschoot ervan hoe klein dit was. Het past volledig op 1 A-4 blad. Ik die altijd redelijk grote baby’s heb gekregen (52 en 53 cm bij de geboorte) heb er geen idee van dat er zo een kleine baby’tjes bestaan. Dus was voor mij wel eventjes wennen. Lies stelde mij in ieder geval gerust dat de maat echt wel klopt. Ook kon ze dekentjes gebruiken van ongeveer een tetra-doek (55cm x 55cm) groot in katoen. Zelf heb ik geen overschotjes dat deze afmetingen hebben (of nu nog niet) dus hier geen foto van maar is zeer simpel te maken door 2 stukken aan elkaar te naaien. De kleertjes zijn iets moeilijker maar hier is de tutorial die het allemaal wat gemakkelijker moet maken.

 

 • Step2: Find some cotton fabric and cut the patterns. You need to add 1cm of seam value with the girls clothes but with the boys you dont need to add seam allowance, Here at the picture you see the girls with the flamingo(outside) and dotted (inside) and the boys is the outside footballs and dotted inside.
  Stap 2 is ook simpel: Zoek een stuk stof en knip de patronen uit. Let op: bij het hemdje is er 1cm naadwaarde voorzien maar bij het kleedje moet je deze zelf nog bijtekenen. Als je echter een naaister bent die veel naadtoeslag nodig heeft dan reken je maar een cm of 2 extra. Elk stuk knip je 2 keer uit zodat je een binnen- (bolletjes hier) en buitenkant hebt.

 • Step3: Sew the boys clothes at the shoulders (inside and outside)
  Stap 3: Naai van het jongenshemdje de 3 stukken samen (binnenkant en buitenkant apart)

 • Step4: Put the inside and outside with the right side on each other sew the seam and turn them inside out.
  Stap 4: Leg binnen en buitenkant met de goede kant op elkaar, naai ze samen en laat een keergat. Draai de kleertjes nu met de goede kant naar buiten.

 • Step5: Sew around at the good side and close the hole.
  Stap 5: Naai rondom rond op de goede kant en sluit hierbij het keergat.

 • Step6: Make buttonholes and sew the buttons on. At the boys clothes you need to sew the buttons on 1 panel and both holes at the back panel.
  Stap 6: Maak knoopsgaten en naai de knoopjes aan. Let op: Bij het jongenshemdje zitten BEIDE knoopjes op 1 voorflapje en BEIDE knopsgaten op de rugflap.
Update 15/1/2015:
One of my friends has a little girl that is a premature. She thought that those little dresses where wonderfull. Also when they are a bit bigger they can use wrap around body’s (see pictures below). Here is also a picture of her little girl with a blanket 25cm x 25cm
Een van mijn vriendinnen heeft een dochtertje gekregen dat prematuur is. Zij vond de kleertjes zeer leuk en een lichtpunt in het witte ziekenhuis. Nu het groter wordt zijn body’s met een overslag (zie de foto’s hieronder) een pluspunt. Hier is trouwens een foto van de kleine meid met een dekentje dat 25cm x 25cm groot is.
katoen-flanel 25 25 preboddy (1) preboddy (2)

 

Greetings and enjoy the giving
SaSiBeau

Groetjes en geniet van het geven aan de kleine mensjes
SaSiBeau

 

Update op 23/10/2014: Hier is een site (het Berrefonds) waar ze soms een initiatief doen voor kleertjes te maken voor prematuurtjes. Dit event gaat voorlopig altijd door in België en daar gebruiken ze andere patronen. Als je zelf dus een prematuurtje hebt kan je daar zeker eens kijken naar hoe je andere kleertjes kan maken.

2 thoughts on “Tutorial: Premature Clothes

 1. Heidi Costermans says:

  Hallo SaSiBeau, wat een leuke kleertjes. Ik vind dit een heel mooi initiatief, en zou er graag aan deelnemen. Maar hoe geraken de kleertjes en dekentjes bij de prematuurtjes? Moeten ze ook niet aan bepaalde voorwaarden voldoen? Ik weet niet of je het initiatief ‘inktvisjes voor couveusekindjes’ kent? De inktvisjes worden gehaakt en gevuld en moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, dan gaan ze naar een ambassadeur die ze wast en controleert en daarna naar de deelnemende ziekenhuizen brengt. Ik zou het fijn vinden om ook zulke kleertjes te maken, maar ik weet er dan wel graag iets meer over. Grtjs Heidi

  Like

  • Hallo,
   De kleertjes die in België gemaakt worden kan je opsturen naar Lies haar e-mail is lies.kortleven@gmail.com . Ook kan je zelf naar een ziekenhuis stappen om te horen wat ze willen. Het project van de inkvisjes ken ik ook en ga dit binnenkort ook op men blogje mee zetten.
   Groetjes
   SaSiBeau

   Like

You're opinion

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s